Over ons

Welkom op de website van Miniature Donkey Farm Mousny Hills.

U wenst dus wat meer informatie over wie wij zijn en wat wij doen.

Turks gezegde : Een ezel is mooi in de ogen van een ezel.

Een tijd geleden besloten wij, Véronique & Anthon, om ons leven een heel andere wending te geven.

Wij kozen ervoor om onze vrij hectische professionele leven achter ons te laten en om ons te gaan settelen in het kleine zeer rustige dorpje Mousny, in de Belgische Ardennen, in de provincie Luxemburg. Een heel kleine dorpsgemeenschap gelegen op 460 m hoogte, dat deel uitmaakt van La Roche en Ardenne.
La Roche telt circa 4.500 inwoners en heeft een gebieds-oppervlakte van ongeveer 150km² waarvan 85 km² bossen en 50 km² landbouwgrond. Slecht 8 km² is bebouwd terrein, waarvan amper 1% bewoond, 94% is dus natuur. 

Hoewel de gemeente La Roche-en-Ardenne zeer uitgestrekt is, is het zeer dun bevolkt : 29,5 inwoners/km². Ons dorp Mousny telt zo'n  60-tal  inwoners.
Ter vergelijking : het gehele Brussels Gewest heeft een totale oppervlakte van 161 km² en ruim 1,2 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt zo 7.056 inwoners per km²


Om u misschien nog beter te situeren : Mousny is niet ver gelegen van de legendarische stad Bastogne (Bastenaken in het Nederlands), vaak en meestal gekend van de zeer barre winter van '44-45 tijdens WO2, toen er in de streek zwaar gevochten werd tussen de Duitsers en de Geallieerden.

 

 

Mousny Village

Mousny

 

Deens gezegde : Maak van jezelf een ezel en je zal binnenkort ieders zak dragen .   

Als je Mousny 'Googled' vindt je ook zeker de legende terug, die verteld over Jezus die als een pelgrim in de streek was. Aan een herder die, met zijn hond, de schapen aan het laten grazen was, vroeg de man wat water. Omdat de herder dit de vreemdeling weigerde, werden hij en zijn dieren in rotsen veranderd. Men kan deze grote stenen nog altijd zien. De Witte Rotsen van Mousny, in de streek gekend als 'Les Blancs Cailloux'

Mousny is puur en 'overweldigend' natuur. Een plaats waar geen lawaai is, geen herrie, geen verkeer, ...

Enorme stilte ..... en natuur.

Met andere woorden, zover er een hemel bestaat : een hemel op aarde .

Saoudisch gezegde : Wanneer de Sheikh's ezel sterft, gaat iedereen naar de begrafenis,  wanneer de Sheikh zelf    sterft, gaat niemand.

Begin 2009 zijn wij begonnen aan de constructie van onze laag energie woning/passiefhuis op het stukje bouwgrond dat we een paar jaar eerder aangekocht hadden. In juni stond het houtskelet recht en tevens het dak erop. De tweede helft van het jaar hebben we vooral gespendeerd aan de verdere afwerking van ons nieuwe woning .  Iets dat we zelf wenste te doen . Gezien de winters vrij bar kunnen zijn in deze regio, wilden wij tegen eind november 2009 'winterklaar' zijn.

In 2009 besloten wij tevens om 'iets meer' met dieren te gaan doen. Wij hebben altijd wel iets met dieren gehad, maar we hadden nog niet echt helemaal een idee met welke dieren en op welke manier. Het was nog een beetje vaag en onduidelijk allemaal.

Joods gezegde : Men dient bevreesd te zijn om voor een geit te staan, achter een ezel, en aan beide zijden bij een gek.

De tijd ging verder, de bouw van de woning verliep vrij voorspoedig, gelijktijdig werden er plannen gemaakt voor de tuin, de ecologische zwemvijver, etc. ideeën werden uitgetekend om dit alles op elkaar af te stemmen samen met de ruimte die wij hadden voorzien voor de 'dieren'

Na enige tijd kregen wij het idee om iets met miniatuur ezels te gaan doen. Op het Internet vonden we alvast een heleboel informatie.

Gezegde : Een ezel kent men aan zijn oren.

We kwamen in kontakt met een aantal personen die reeds een aantal jaren ervaring achter de rug hadden. Bekeken mogelijkheden, bespraken ideeën, gingen op zoek naar zoveel mogelijk input, gingen ten rade bij farms in Canada en de  U.S. of A. , bekeken welke dieren en bloedlijnen er in Europa aanwezig zijn, .... en besloten uiteindelijk om onze eigen g

Wij waren opslag 'gevallen' voor deze prachtige miniatuur ezels .

Belgisch gezegde : Terwijl de raspaarden elkaar trappen, eten de ezels hooi.

Gezien wij niet over één nacht ijs wensten te gaan, hebben we eerst verder aan het huis gewerkt en gelijkertijd de plannen laten 'rijpen' hoe èn op welke manier wij de praktische voorzieningen zouden gaan aanpakken. We hebben wel heel veel weide en land, maar we hadden nog geen omheining, geen stallen, etc.

In november 2009 kochten we het benodigde hout, de palen, omheiningdraad, stallen èn een schop en ....begonnen eraan .

Turks gezegde : Een ezel struikelt niet twee keer over dezelfde steen.

In januari waren we klaar om de eerste mini-ezels te laten overkomen . Een 6-jarige grijze merrie met haar veulen van 6 maanden kwamen over uit Ierland en twee git-zwarte merries van anderhalf jaar oud werden in Nederland aangekocht.

Een paar maand later, onze weg gezocht en gevonden te hebben in internationaal Donkey- world, kregen wij de mogelijkheid om een uitzonderlijk hengstje (een jack genoemd) uit Engeland aan te kopen. Tinchy is vrij klein, maar wat veel belangrijker is voor ons, heeft een pracht karakter en persoonlijkheid. Tinchy is werkelijk een prachtig dier.

Van de zeer bekende farm Circle C. in Calgary, Canada, werd een tweede hengst, Brilliant Copper, aangekocht . Copper is een vrij unieke verschijning in de Europees mini ezelwereld, met een uitmuntende stamboom. Copper kwam samen over met een uitzonderlijke mooie drachtige merrie Jules. Vanuit Texas' Hill Country kwamen er nog 8 bijkomende mooie merries over met totaal verschillende uitgezochte bloedlijnen.

Italiaan gezegde : Het is beter om een zieke ezel te verzorgen, dan om het hout zelf te dragen. 

Alle miniatuur ezels werden uitgekozen op hun bewezen stamboom, hun uitzonderlijke bouw, hun kleur en uiteindelijk ook vanwege onze ideeën en de toekomstvisie die we in gedachte hebben. Wij wensten enkel de best mogelijke mini ezels aan te kopen om een stevige basis en fundatie te leggen om aan onze eigen toekomstige, te volgen, bloedlijn te volgen . Het belangrijkste leidraad daarbij is voor ons is vooral het karakter en persoonlijkheid van elke ezel.

U kan op deze website allerlei informatie vinden over onze Miniatuur Ezel Farm. Hebt u enige opmerking, een vraag, wat dan ook ....  u kunt en mag altijd vrijblijvend kontakt met ons opnemen. Wilt u eens langskomen ? Natuurlijk kan dat. Men is altijd welkom. Wel graag even op voorhand een mailtje sturen graag. Het is maar dat u niet voor niets zou langskomen ... we mochten wel eens niet aanwezig zijn .

Gezegde : Zolang de ezel zakken draagt, heeft de molenaar hem lief.

Uiteindelijk antwoordend 'waarom' we dit allemaal doen ?

Vrij éénvoudig : Mini ezels zijn zeer speciale dieren.

Eigenlijk is elke uitleg overbodig als je onze farm bezoekt.

Miniatuur ezels zijn enorm uitzonderlijke en tevens  zeer intelligente aanhankelijke dieren. Hebt u nog geen ezels, geef ze een kans.Ze zullen ook uw hart stelen, zeker weten .

To carry his load without resting, not to be bothered by heat or cold and always be content: these three things we can learn from a donkey.


Welkom op Miniature Donkey Farm Mousny Hills !

 

Calon lân

Nid wy'n gofyn bywyd moethus,
Aur y byd na'i berlau mân:
Gofyn wyf am galon hapus,
Calon onest, calon lân.

Calon lân yn llawn daioni,
Tecach yw na'r lili dlos:
Dim ond calon lân all ganu
Canu'r dydd a chanu'r nos.

Pe dymunwn olud bydol,
Hedyn buan ganddo sydd;
Golud calon lân, rinweddol,
Yn dwyn bythol elw fydd.

(Chorus)

Hwyr a bore fy nymuniad
Gwyd i'r nef ar adain cân
Ar i Dduw, er mwyn fy Ngheidwad,
Roddi i mi galon lân.

(Chorus)

   

                             Welsh

 

I don't ask for a luxurious life,
the world's gold or its fine pearls,
I ask for a happy heart,
an honest heart, a pure heart.

A pure heart full of goodness
Is fairer than the pretty lily,
None but a pure heart can sing,
Sing in the day and sing in the night.


If I wished for worldly wealth,
It would swiftly go to seed;
The riches of a virtuous, pure heart
Will bear eternal profit.


(Chorus)


Evening and morning, my wish
Rising to heaven on the wing of song
For God, for the sake of my Saviour,
To give me a pure heart.


(Chorus)

                           English translation 

 

Calon Lân is een lied uit Wales in de 19e eeuw geschreven door Daniel James

(23 January 1848 - 11 March 1920)

op muziek van John Hughes (1872–1914).

Calon Lân betekent 'Zuiver Hart'.

Wilt u het zien en horen ?

http://www.youtube.com/watch?v=4nYgd61NMgE&feature=related